"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A természet ismerete a konyhában is hasznos

Erdei gyümőlcsök a konyhában

Erdei gyümőlcsök a konyhában

A nagyvárosok zaja és rossz levegője elől szívesen menekülünk el, a szabadba, a tavak mellé vagy a hegyekbe. Erdőn, réteken barangolva, lehetőségünk van különféle termések gyűjtésére, ehhez azonban szükséges a természet alapos ismerete. Ehető terméseket, bogyókat, ha ismerjük, hogy hol és mikor szedhetőek, a saját célra – engedéllyel – szabadon gyűjthetünk. A termések felismeréséhez szükséges a természet alapos ismerete. Tavasszal, amikor a növények éledezni kezdenek, a színpompás virágokból igazán szép csokrot vihetünk haza. Ahhoz, hogy ezt büntetlenül tehessük, tudnunk kell melyek a védett virágok, ezért – a szabályok mellett – szükséges a természet alapos ismerete. Néhány éve még szabadon szedhettünk a hóvirágot, 2005-óta viszont ezt már nem tehetjük büntetlenül. Egy szál eszmei értéke 10000 Ft. A természetvédelmi területeken semmilyen növényt nem szedhetünk le, még azokat sem, amelyeket máshol szabad. Ősszel, eső után biztosak lehetünk abban, hogyha jól kinyitjuk a szemünket, találunk gombát. Ahhoz, hogy eldöntsük érdemes-e leszedni szükséges a természet alapos ismerete. Tanácsos viszont, hogy gombaszakértőhöz vigyük el mindenképpen a leszedett gombát! Könnyen felismerhető az erdei szamóca, eperhez hasonló, de annál apróbb a gyümölcse, ha eleget sikerült szednünk, finom lekvár készülhet belőle. Gyakran találkozhatunk a cseresznye piros termésű, húsos sommal, a galagonyával, ami szintén piros, az ízük azonban teljesen eltérő. Lekvárt készíthetünk mindkettőből. A sötétkék termésű kökény is jól felismerhető és gyakori növény erdeinkben, ebből is lehet lekvárt főzni.

Kategória
Címkék